Social-democraţii vor să încerce din nou să legifereze alegerea parlamentarilor după modelul după care sunt aleşi primarii.
Conducerea centrală a PSD a decis să popună în USL reactivarea proiectului de lege iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu privind alegerea parlamentarilor prin vot majoritar într-un singur tur de scrutin, fără prag electoral. Paradoxal, proiectul ar putea fi susţinut tocmai de cei care l-au blocat anul trecut.
În urma sesizării PDL, Curtea Constituţională a blocat, vara trecută, aplicarea sistemului „câştigătorul ia tot" la alegerile din decembrie, invocând timpul prea scurt de la aoptarea legii până la aplicarea ei. De această dată social-democraţii vor să evite acest pericol şi propun modificarea legii electorale din timp. Numai că acum liberalii nu mai sunt foarte încântaţi de un sistem de vot care, dacă USL n-ar mai exista în 2016, ar favoriza PSD. Dacă acest sistem, potrivit căruia câştigătorul alegerilor în colegiu obţine mandatul indiferent de procentele pe care le are, s-ar fi aplicat la alegerile din decembrie, USL ar fi câştigat peste 90% din mandate.
Nici măcar în PSD, sistemul „câştigătorul ia tot" nu e îmbrăţişat, însă, de toată lumea. Senatorul Alexandru Cordoş rămâne adeptul sistemului mixt. „Eu m-aş fi dus pe votul mixt, de tip german, pentru că oferă o mai mare implicare politicului şi ar reduce traseismul politic. Prin existenţa listelor de partid valorile doctrinare capătă o mai mare importanţă. Uininominalul pur lasă o marjă prea mare de mişcare aleşilor. Au intrat în parlament oameni fără convingeri politice, doar pe baza notorietăţii, cărora le-a fost foarte uşor să treacă dintr-o parte în alta a eşicherului politic. Dar în BPN s-a votat un punct de vedere oficial al partidului, privind susţinerea proiectului de lege Ponta-Antonescu, adică uninominal pur pentru ambele camere şi, prin urmare, vom merg