Campania "Un viitor fără pată", ce are ca scop informarea privind melanomul, a ajuns, în acest început de săptămână, în parlament. Timp de două zile, demnitarii şi angajaţii de aici au fost controlaţi de medicii dermatologi pentru a depista eventualele probleme.
În ultimii 30 de ani, incidenţa melanomului a crescut de peste două ori, aceasta fiind una dintre cele mai agresive forme de cancer ce cauzează moartea după doar câteva luni. Pentru a informa populaţia cu privire la riscurile acestei boli, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a demarat prima campanie de comunicare despre melanom din România. În cadrul acesteia, în primele două zile ale acestei săptămâni, în Palatul Parlamentului a fost instalat un cabinet mobil unde cei interesaţi s-au putut testa.
"Trebuie să transmitem mesajul existenţei unei prevenţii care duce la vindecare", a declarat prof. dr. George- Sorin Ţiplica, şef Secţie Dermatologie II - Spitalul Colentina, unul dintre medicii care au efectuat controalele.
Prezenţă mică în prima zi
Potrivit medicului, luni s-au prezentat la cabinet doar 66 de persoane, majoritatea femei, atât parlamentari, cât şi angajaţi ai instituţiei. Dintre ei, patru persoane au prezentat excizii periculoase, iar în cazul unui pacient s-a dovedit că acestea erau într-un stadiu foarte avansat. Printre parlamentarii care au venit să se testeze în cea de-a doua zi s-au numărat senatoarea PP-DD Steliana Miron şi senatorul USL Ion Luchian, preşedintele Comisiei de Sănătate Publică, dar nici unul nu a avut probleme.
România, printre ţările norocoase
Deşi incidenţa melanomului a crescut simţitor în ultimii 30 de ani, în România, aceasta se află printre ţările cu cea mai scăzută incidenţă din UE. În timp ce la nivel european rata este de 11,1 la suta de mii de persoane, în ţara noastră, este de 4,5. Incide