Saimir Mile, presedintele ONG-ului pentru drepturile rromilor din Franta "La voix des Rroms", care a marsaluit alaturi de sutele de persoane adunate sambata trecuta in Piata Saint-Michel din Paris, in semn de protest fata de actiunile de expulzare din ultima vreme, sustine ca rromii nu reprezinta o problema pentru Europa.
Saimir Mile a vorbit pentru Ziare.com despre ceea ce, in ultimii ani, a fost numit generic "problema rromilor", despre lipsurile si alternativele ce ar putea duce la rezolvarea neajunsurilor etnicilor rromi din Franta.
Din 2005, reprezentati un ONG care militeaza pentru drepturile imigrantilor rromi de pe teritoriul Frantei. Care sunt motivele care au impus infiintarea acestei organizatii si, desigur, a altora similare?
"La voix des Rroms" militeaza nu numai pentru drepturile imigrantilor, ci tuturor rromilor. Motivul care ne-a impins sa cream aceasta organizatia era, si din pacate ramane, faptul ca este greu pentru rromi, ca si pentru alte popoare, sa se afirme in spatiul public francez, din cauza istoriei Frantei, marcata de iacobinism si de colonialism.
Cum sunt organizati rromii din taberele din Franta? Exista o autoritate care sa aplice judecata tiganeasca in cadrul comunitatilor de rromi din Franta?
Impotriva imaginii mediatice, judecata tiganeasca nu e un fenomen general, iar ca jurist pot sa spun sigur ca nu e nici specific comunitatii noastre. Alte popoare, si nu numai in Balcani sau in Europa, au sau au avut acest tip de rezolvare a conflictelor. Mai mult decat judecata, institutia asta e mediere, si exista in cateva comunitati si aici in Franta. Asadar, sunt mediatori, numiti candva si "krisne" sau "krisinitori" (judecatori - n.red.), si care intervin in comunitati specifice cand membri ai acestor comunitati au nevoie. Oricum, nu putem vorbi de o practica generalizata, nici central