Studiul BNR a avut în vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instanţele de judecată
Până în prezent, instituţiile de credit au câştigat în instanţă mai puţin de 1% din litigii, instanţele dând câştig în peste 3.000 de procese iniţiate de clienţi
Băncile ar putea pierde peste 5 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde euro) în urma proceselor iniţiate de clienţii nemulţumiţi de existenţa, în contractele de credit, a unor clauze abuzive. Cifra a fost avansată ieri de Banca Naţională a României într-un studiu de impact privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare din relaţia cu populaţia, studiu care a ajuns ieri pe masa Guvernului.
Potrivit studiului BNR, miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu intrarea în vigoare a unor prevederi din noul Cod Civil potrivit cărora să modifice toate contractele de creditare, inclusiv cele aflate în derulare, astfel încât să elimine clauzele abuzive în cazul în care instanţa stabileşte că o bancă a inclus într-un contract de credit una sau mai multe clauze abuzive.
Simularea BNR a avut în vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instanţele de judecată, inclusiv în condiţiile în care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu înţelegeri negociate. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori prevede că pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeşte negocierea.
Potrivit unor surse judiciare, studiul de impact arată o deteriorare a situaţiei financiare doar în cazul a două bănci mari, însă nici în această situaţie nu ar fi vorba de vreun pericol pentru ca vreo instituţie de credit să intre în faliment ca urmare a aplicării prevederii.
Mii de procese deja câştigate de clienţi
Mai multe case de avocatur