Depozitarea gunoaielor la rampa de la Pata Rât a fost sistată, marţi, la prânz, iar zeci de autospeciale pline cu gunoaie aşteaptă să intre pe platformă. Decizia de închidere a rampei de la Pata Rât vine după un control al Gărzii de Mediu, care spune că rampa funcţionează ilegal.
Administratorul rampei de gunoi, Eugen Vereş, prezent la faţa locului, a declarat că a luat această decizie în urma unei constatări a Gărzii de Mediu Cluj. Acesta a mai precizat că aşteaptă o expertiză din partea autorităţilor care să demonstreze că nu depozitează deşeuri în mod ilegal.
"Garda de Mediu Cluj mă acuză că depozitez deşeuri ilegal pe această platformă. De aceea am luat decizia de a opri depozitarea până când aceştia nu vin şi constată că nu depozităm pe platforma veche. Le-am făcut solicitări atât în scris, cât şi verbal. I-am anunţat de decizia luată, aştept să văd rezultatele. Vom ţine rampa închisă până când se va stabili amplasamentul vechiului depozit şi al celui noi. Gunoiul îl ridicăm tot noi, însă nu vom mai putea respecta orarul de ridicare", a precizat Vereş.
Actuala platformă de stocare temporară, unde sunt colectate toate gunoaiele din judeţ, nu are autorizaţie de funcţionare, operatorul Salprest Rampa, cerând aprobări pentru extinderea depozitării. Chiar şi cu autorizare, noul depozit poate rezista 3-4 luni.
În luna aprilie, Eugen Vereş a precizat că a achiziţionat la marginea conturului un teren de două hectare pe care să depoziteze în mod legal deşeurile.
“Am intrat în posesia unei părţi din teren, am încheiat contracte cu proprietarii terenurilor, am şi achiziţionat teren şi sper ca într-o perioadă de 2-3 luni de zile să mai reziste platforma, însă, dacă nu se încep demersurile pentru următoarea extindere încă de astăzi riscăm în toamnă să nu avem noi unde să depunem deşeurile. Trebuie făcut ceva. Avem nevoie de o suprafaţă de