Rezultatele oficiale ale Recensământului Populaţiei din octombrie 2011 vor fi gata pe 4 iulie. Aşa au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS), care au explicat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, metodologia folosită pentru a ajunge la rezultatele recensământului.
Dacă la recensământul din 2002, datele au fost culese exclusiv din teren, pentru Recensământul din 2011, reprezentanţii INS au ales o metodologie combinată. Astfel, pe lângă datele prelucrate pe teren de recenzori, statisticienii au colectat indirect date folosindu-se de surse din administraţiei, mai ales pentru a cuprinde în cercetare şi pe cei 2,8% din populaţie care, din diferite motive, nu au răspuns chestionarului pentru recensământ.
„Pentru aceasta am apelat la bazele de date ale unor instituţii ale statului precum AgenţiaNaţionale de Administrare Fiscală, Inspecţia Muncii, Casei Naţională de Pensii Publice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Sursele au fost încrucişate şi coroborate”, a precizat directorul general al INS, Silvia Pisică.
ONG-urile au ajutat recenzorii la Recensământul din 2011
În plus, în cazul persoanelor neîregistrate, reprezentanţii INS au avut ajut din partea organizaţiilor neguvernamentale. Astfel, spune Pisică, pentru a face cercetarea în rândurile grupurilor vulnerabile recenzorii au fost însoţiţi de reprezentanţi ai ONG-urilor şi, mai mult, aceştia au dus o campanie activă de informare despre importanţa recensământului în perioada de colectare a datelor.
„Spre exemplu, acolo unde a fost vorba de comunităţile de etnie romă, unde s-a putut recenzorul a fost tot de etnie romă. O problemă a fost într-adevăr faptul că ceea ce declarau persoanele intervievate nu era întotdeauna