Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, marţi, de cererea de pensionare a procurorului Carmen Gâlcă, adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii va fi înaintată preşedintelui Traian Băsescu, pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie, prin pensionare, a procurorului Carmen Gâlcă.
Cererea procurorului Carmen Argentina Gâlcă a fost şi în 15 mai pe ordinea de zi a şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, însă atunci solicitarea a fost amânată, la cererea magistratului.
Potrivit legii, procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la sută din salariul brut lunar. Cererea de pensionare este un act unilateral, iar Consiliul Superior Magistraturii doar ia act de el.
Carmen Gâlcă a fost unul dintre procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au semnat petiţia referitoare la procedura desfăşurată pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.
Carmen Gâlcă şi-a început cariera de procuror în 1987, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, ulterior ocupând funcţia de procuror şef adjunct al acesti instituţii (1996-1999). Din 1999 până 2003 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, iar din 2003 până în 2005 la Parchetul Naţional Anticorupţie Iaşi.
Din 2005 şi până în prezent, Carmen Gâlcă a ocupat funcţia de procuror şef adjunct al DNA.
Anul trecut, Carmen Gâlcă a candidat pentru un post de procuror în Consiliul Superior al Magistraturii, fiind ales contracandidatul său George Muscalu.
Secţia pentru procurori a CSM a decis, pe 8 mai, încetarea la cerere a activităţii Laurei Oprean, delegată în funcţia de procuror adjunct a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Începând cu data de