In 2006, CNSAS a decis ca Dan Voiculescu si Mona Musca au fost colaboratori ai fostei Securitati. Cele doua cazuri au evoluat complet diferit, atat in Justitie, cat si din punct de vedere politic, iar acest lucru spune multe despre societatea romaneasca.
In timp ce verdictul final, de colaborator al Securitatii, a venit dupa ani de zile in cazul lui Dan Voiculescu, Mona Musca l-a aflat in cateva luni. De asemenea, Mona Musca a fost exclusa din PNL inainte chiar ca CNSAS sa dea o decizie, in timp ce Dan Voiculescu a fost mentinut in functia de vicepresedinte al Senatului din partea PNL si a castigat alegerile cu sprijinul acestui partid mult dupa ce Inalta Curte a dat verdictul final.
Mai mult, Mona Musca a fost urmarita penal pentru fals in declaratii, procurorii apreciind ca a mintit cand a semnat, pe propria raspundere, ca nu a colaborat cu fosta Securitate, in timp ce Dan Voiculescu a primit NUP fara sa i se ceara vreo socoteala.
Culmea este ca, sub aspectul fondului, gravitatea faptelor comise de cei doi a fost exact pe dos. In timp ce Mona Musca a dat note informative laudative, Dan Voiculescu si-a turnat inclusiv rudele, care l-au dat in judecata pentru modul in care le-a afectat viata.
Cazul Dan Voiculescu
In iunie 2006, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis in unanimitate colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea ca politie politica, decizia fiind confirmata ulterior si de Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca notele informative date de Dan Voiculescu au lezat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor urmariti. Voiculescu a turnat la Securitate sub numele de cod "Mircea" si "Felix".
Avocatii sai au contestat la Curtea Constitutionala legea de functionare a CNSAS si au avut castig de cauza. Legea a fost modificata prin ordonanta de