Reprezentanţii Asociaţiei de Algeziologie din România, alături de cei ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi au organizat, săptămâna trecută, al doilea Congres Naţional de Durere. Invitatul de onoare la această manifestare ştiinţifică, prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie, a vorbit despre capitolele la care România este încă în urmă faţă de alte state europene în ceea ce priveşte cercetarea şi managementul durerii.
„În România, durerea este insuficient sau prost tratată. A nu suferi este un drept al omului, dar acest lucru nu-l vedem de fiecare dată îndeplinit la noi. Dacă în alte ţări există spitale şi clinici dedicate exclusiv durerii, la noi nu există nici măcar nuclee de durere în fiecare spital“, a spus Ostin Mungiu.
Potrivit profesorului Mungiu, cele mai frecvente dureri sunt cele de cap şi de spate. Peste 83% dintre oameni acuză dureri de cap, dar numai 14% dintre acestea sunt migrene. Restul apar ca urmare a excesului de muncă, a epuizării fizice şi psihice, a stresului cotidian. Într-un procent foarte mare sunt înregistrate şi durerile de spate. Şi ele pot fi rezultatul stresului. Durerea de spate poate fi o stare de spirit. De altfel, s-a dovedit că şi durerile de spate şi durerile hemoroidale pot apărea în situaţii de stres. La Iaşi funcţionează, încă din 2001, unicul Centru pentru Studiul şi Terapia Durerii din România centru care, în 2005, a dobândit şi confirmarea de Centrul de Excelenţă. Activităţile sunt structurate în compartimentul experimental (unde sunt conduse cercetări fundamentale despre durere) şi compartimentul clinic (cu subsecţiuni de reumatologie, oncologie, pediatrie, neurologie, care funcţionează în diferite spitale dinIaşi).
În ciuda faptului că, pe parcursul timpului, centrul şi-a dezvoltat considerabil baza materială, principala dificultate cu care se confr