Reducerea schemei de ajutor pentru producatorii de energie regenerabila este necesara pentru ca Romania, dar si restul Europei, sa nu devina un "muzeu al omenirii", este de parere premierul Victor Ponta.
Investitiile in producerea energiei din surse regenerabile trebuie facute respectand "realitatile de zi cu zi", a declarat Ponta, la inceputul sedintei de guvern de marti, in cadrul careia s-a aprobat ordonanta de urgenta privind esalonarea subventiilor pentru energia verde.
"Este important sa avem un pret care sa asigure sustenabilitatea industriala, in primul rand. Avem mari unitati industriale, care, daca nu luam aceasta masura, inchid portile", a precizat prim-ministru.
El a adaugat ca trebuie gasita "linia de mijloc" si in privinta pretului, astfel incat sa castige si cei care produc, dar sa existe si consumatori.
"Daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile si vom ramane muzeu al omenirii, ceea ce nu este bine nici pentru Romania, nici pentru Europa", a subliniat Ponta, dupa ce a precizat ca, in Statele Unite, preturile atat la gaze, cat si la energia electrica au coborat, in timp ce in Europa au crescut.
La sfarsitul lunii mai, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat lansarea in dezbatere a unei hotarari prin care plata certificatelor verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2017, fata de 1 iulie 2013, ceea ce ar trebui sa conduca la scaderea facturilor la energie.
In aceasta perioada, numarul certificatelor verzi se reduce la unul in loc de doua pentru centralele eoliene, doua in loc de trei pentru hidrocentralele noi cu putere instalata de peste 10 MW si patru in loc de sase pentru centralele solare.
De asemenea, potrivit ordonantei, investitiile sunt monitorizate semestrial de ANRE, fiind pos