O echipă de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a început luni o inspecţie la centrala nucleară de la Cernobâl pentru a examina la faţa locului cauzele prăbuşirii parţiale a unei porţiuni din acoperişul sălii motoarelor reactorului 4 – unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume în 1986 – precum şi a unui zid la 12 februarie, transmite portalul economic ucrainean Ubr, cu referire la presa de la Kiev.
Un alt obiectiv al acestei misiuni AIEA este de a analiza stadiul lucrărilor pentru limitarea consecinţelor acestui incident.
Echipa AIEA include deopotrivă reprezentanţi ai Organizaţiei cu sediul la Viena şi experţi internaţionali în domeniul supravegherii siguranţei în ceea ce priveşte emisiile de particule radioactive şi a siguranţei în construcţii.
După cum a declarat directorul general al centralei de la Cernobâl, Igor Gramotkin, inspecţia are loc la iniţiativa conducerii centralei ucrainene, care a dorit o evaluare independenta a incidentului şi a acţiunilor întreprinse de către personal în vederea eliminării consecinţelor sale.
La începutul lunii februarie, o porţiune din acoperiş şi un zid de la sala motoarelor reactorului 4 centralei de la Cernobâl s-au prăbuşit în urma acumulării de zăpadă, suprafaţa avariată însumând de 600 de metri pătraţi. Autorităţile ucrainene au dat asigurări la acea vreme că nu s-a produs nicio nouă scurgere de radiaţii în urma acestui incident, pe care l-a catalogat ca minor.
Mai mult pe Economica.net
O echipă de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a început luni o inspecţie la centrala nucleară de la Cernobâl pentru a examina la faţa locului cauzele prăbuşirii parţiale a unei porţiuni din acoperişul sălii motoarelor reactorului 4 – unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume în 1986 – precum şi a unui zid la 12 februarie