Direcţia de Sănătate Publică (DSP) începe de astăzi monitorizarea cazurilor de boală diareică acută. Supravegherea se realizează după o metodologie nouă, introdusă din acest an de Ministerul Sănătăţii şi care presupune ca toţi medicii de familie să raporteze săptămânal, la DSP, cazurile pe care le diagnostichează, raportarea fiind însoţită de precizări despre cauzele şi factorii care au influenţat apariţia îmbolnăvirilor. Până acum, raportarea s-a făcut doar de spitale, cu privire la cazurile care se internau, şi de către medicii de familie, însă lunar şi fără date legate de etiologia bolii.
„Extinderea supravegherii va permite depistarea la timp a eventualelor fenomene epidemiologice şi luarea măsurilor ce se impun. Laboratoarele noastre sunt pregătite să analizeze toate probele, putând face atât determinări bacteriologice, cât şi unele virale”, au arătat responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică.
Afecţiunea se declanşează dacă nu se respectă regulile minime de igienă
Sezonul cald favorizează apariţia infecţiilor intestinale, precum boala diareică acută. De obicei, această afecţiune se declanşează atunci când nu se respectă regulile minime de igienă şi se consumă fructe sau legume proaspete nespălate corespunzător.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică avertizează că temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea a diferiţi viruşi şi bacterii care provoacă boala diareică acută. Responsabilii DSP arată că infecţiile tractului digestiv acţionează diferit asupra fiecărui organism, în funcţie de cât de puternici sunt germenii care provoacă boala diareică acută, dar şi de vârsta şi starea generală de sănătate a persoanei afectate. Principalele semne ale acestei infecţii intestinale sunt scaunele apoase frecvente, vărsăturile, febra şi deshidratarea.
Prevenţia, singura modalitate de protecţie împotriva bolii diareice acut