La prima vedere e un adevărat paradis tropical, unde amatorii de eco-turism sau scufundări pot avea parte de o experiență inedită. Dar istoria acestei mici insule din Oceanul Pacific ascunde orori nebănuite, iar urmele tragediilor pe care le-a văzut mai pot fi încă descoperite în mijlocul vegetației luxuriante.
Sursa: BBC Travel
Insula Gorgona, situată în largul coastelor Columbiei, a funcționat drept închisoare de maximă securitate din 1959 și până în 1984, aici fiind deportați cei mai violenți infractori din Columbia, în special criminali și violatori.
Penitenciarul a fost construit după modelul lagărelor de concentrare naziste, prizonerii fiind obligați să doarmă în paturi fără saltele sau perne. Toaletele erau de fapt doar niște găuri în podea, iar în secțiunea dușurilor, din cauza numeroaselor crime și violuri, pereții erau atât de joși, încât gardienii puteau vedea tot ce se întâmplă. SUMARUL ARTICOLULUI Cum arată ÎNCHISOAREA inclusă în patrimoniul UNESCO. A fost asemănată cu celebra Alcatraz | GALERIE FOTOFOTO 1FOTO 2FOTO 3FOTO 4FOTO 5FOTO 6FOTO 7FOTO 10
Numeroși pușcăriași au murit fie din cauza abuzurilor colegilor de celulă sau ale gardienilor, fie din cauza bolilor tropicale. Să evadezi din această închisoare era considerat un lucru aproape imposibil, din cauza șerpilor și a rechinilor care populau apele din imediata apropiere a insulei. Închisoarea a fost supranumită "Alcatrazul" Columbiei.
În 1984, închisoarea a fost desființată, iar prizonierii au fost transferați la penitenciarele de pe continent.
În același an, UNESCO a inclus insula pe lista monumentelor din patrimoniul mondial. Ecosistemul de pe Gorgona cuprinde 147 de specii de păsări, peste 100 de specii de insecte, peste 500 de specii marine și sute de specii de plante marine și terestre. citeşte şi FOTO 1