Focul Solidarităţii s-a aprins în 22 de localităţi din Harghita, iniţiatorul acţiunii, Organizaţia teritorială a UDMR, dorind să atragă atenţia că maghiarii nu renunţă la învăţământul universitar în limba maternă, nu doresc separarea judeţelor din secuime şi cer dreptul la autodeterminare.
În pofida ploii torenţiale, câteva zeci de persoane s-au adunat, marţi seară, la ora 21.00, în faţa Cetăţii Miko din Miercurea Ciuc, unde au aprins Focul Solidarităţii, manifestări similare fiind anunţate în alte 21 de localităţi din judeţ.
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat că astfel s-a dorit să se atragă atenţia guvernanţilor că secuii există şi luptă pentru drepturile lor.
“Dăm un semnal clar că încă existăm şi, în pofida vremurilor grele care au trecut peste noi, încă luptăm. Era o vorbă la Europa Liberă, că în România se cultivă trei tipuri de secară: se cară nemţii, se cară ungurii, că alţii s-au cărat de mult. N-aş vrea, de exemplu, să fie primar maghiar la Târgu Mureş cum este acum primar german la Sibiu, ca să ajungă vorbitorii de limba maghiară într-o minoritate, cum sunt vorbitorii de limbă germană la Sibiu”, a spus primarul din Miercurea Ciuc.
La rândul său, fostul deputat UDMR Nagy Benedek a afirmat că cea mai mare temere a secuilor este că statul român ar putea “să desconsidere” unitatea maghiarilor şi să o “ciopârţească”. “Nouă ne e tare frică de ciopârţirea secuilor, care au o unitate de o mie, dacă nu mai mulţi ani. Acel regim special, pe care l-au respectat Arpadienii, regii de Anjou, Huniazii, principii transilvani, să fie desconsiderat de statul român este imposibil, e de neconceput şi de neadmis. Noi vrem să fim cetăţeni loiali, să ne integrăm în România, dar ca o entitate, nu ca persoane particulare”, a explicat fostul parlamentar.
Reprezentanţii bisericilor istorice maghiare, prezenţi la eveniment, a