Organizaţiile de udători din Dolj stau şi privesc cum li se pălesc culturile marilor fermieri din judeţ, asta deşi cei din urmă au investit sume colosale în reparaţiile sistemului de irigaţii. Întrucât organizaţiile nu au semnat decât o convenţie de exploatare a sistemului, procedurile prin care se solicită branşarea la furnizorul de electricitate CEZ Electrica este făcută, cu mari întârzieri, de ANIF. Preţul plătit de agricultori este unul colosal, întrucât, peste o săptămână, când va ajunge apa la plante, va fi prea târziu pentru culturile marilor fermieri.
Anul acesta a adus fermierilor doljeni posibilitatea de a iriga o suprafaţă mai mare faţă de anii trecuţi. Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OAUI), prin intermediul Federaţiei de Udători de la Nedeia, a preluat baza Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), filiala Dolj, şi a reparat-o pe banii beneficiarilor, adică a fermierilor. Întrucât contractele sunt făcute între ANIF şi CEZ Electrica, furnizarea energiei electrice a întârziat aproape două săptămâni, timp în care multe culturi sunt pe punctul de a fi compromise.
ANIF a plătit CEZ-ul în ultimul ceas
Mihaela Niculeţ, şefa Federaţiei de Udători, a vorbit despre dezavantajele de a fi la mâna ANIF-ului. „Sistemele de irigaţii sunt reparate pe banii noştri şi ai beneficiarilor, dar contractul este făcut între CEZ şi ANIF, noi nu avem decât o convenţie de exploatare care spune că de la data de 1 iunie trebuia începute procedurile de irigare. Staţiile vor fi puse sub tensiune abia astăzi. ANIF a plătit în ultimul ceas facturile restante. Am înţeles că au fost probleme şi cu avizele, că ANIF-ul nu a depus către CEZ documentaţia în termenele stabilite“, a spus Mihaela Niculeţ.
„Vrem să fim autonomi şi să nu mai stăm la mâna ANIF“
Din vara anului 2009 nu s-a mai irigat, întrucât costurile erau prea mari