Ediţia din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este sărbătorită sub sloganul "Gândeşte-Mănâncă-Salvează!", o temă care face referire la responsabilitatea faţă de mediul înconjurător.
Potrivit informaţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), citate într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în fiecare an sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, acestea devenind deşeuri alimentare, în timp ce milioane de oameni suferă de foame.
În România, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" organizează, miercuri, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Mediului la care vor participa reprezentanţi ai Ministerul Mediului, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Gărzii Naţionale de Mediu , Administraţiei Fondului pentru Mediu, Administraţiei Naţionale Apele Române, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, Universităţii Ecologice din Bucureşti, Primăriei Capitalei, Primăriei Sectorului 1 şi elevi ai Şcolii Generale nr. 94 din Bucureşti, informează Agerpres.
De asemenea, Coaliţia pentru Mediu din România, Salvaţi Roşia Montană şi Asociaţia "România Fără Ei" pun bazele acţiunii "Noaptea Mediului", prin care se ia atitudine în faţa distrugerii sistematice a naturii.
Astfel, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sighişoara, Sibiu, Oradea, Timişoara şi Alba Iulia vor avea loc campanii de informare stradală a cetăţenilor, precum şi un miting organizat în Piaţa Universităţii din Capitală, în zona statuilor.
Data de 5 iunie a fost declarată Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm, în perioada 3-14 iunie 1972 şi car