Sibiul, cu întreaga lui zonă istorică, devine pentru zece zile un univers în care artele spectacolului sunt la loc de cinste. Festivalul Internaţional de Teatru, desfăşurat în această urbe de 20 de ani, pare a fi un eveniment inevitabil. A crescut de la un an la altul în spaţiu şi în profunzime. S-au pus în valoare locuri, s-au creat categorii de public, a apărut o generaţie de oameni de teatru. De la câteva spectacole de teatru, la început, s-a ajuns la zeci şi zeci - de diverse genuri, în acest an. Sibiul este foarte vizibil acum pe harta culturală a Europei şi nu puţini sunt acei care spun cu voce tare că a generat o asemenea evoluţie anume Festivalul de Teatru, pe care l-a iniţiat actorul Constantin Chiriac.
Vineri, 7 iunie, începe ediţia cu numărul 20 şi s-a dorit să fie una mai specială. E pusă atât sub semnul aniversării, cât şi sub semnul dialogului, căci tema din acest a festivalului este “Dialogul”. Pe lângă diverse spectacole din lume, un loc aparte îl au cele din Franţa, căci aceasta este ţara invitată de onoare a ediţiei a XX-a. S-a implicat serios Institut Francais de Roumanie, al cărui director, Stanislas Pierret, remarca de curând că în 2013 se împlinesc şi 20 de ani de când România a aderat la Francofonie, de aceea este firesc de a marca “cele două aniversări printr-o puternică prezenţă franceză”. Potrivit lui Stanislas Pierret, sezonul francez de la Festivalul de la Sibiu “propune în premieră în România instituţii emblematice precum Odéon-Théâtre de l'Europe, Théâtre du Soleil, compania de dans Alain Buffard, companii de teatru de stradă etc.
În prima zi vor veni în faţa publicului, cu fel de fel de spectacole, artişti din Franţa, Germania, Marea Britanie, Japonia, Canada, Belgia, Serbia, România. De remarcat spectacolele “Tout va bien” (Compania Alain Buffard din Franţa), “Continu” (Sasha Waltz & Guests din Germania), “Pierdu