Una dintre primele măsuri luate de noua administraţie a sitului istoric Sarmizegetusa Regia, din munţii Orăştiei, a fost impunerea unor taxe de vizitare a incintei cetăţii considerate capitala Daciei antice.
Au trecut aproape două săptâmâni de la acest demers şi, potrivit lui Vladimir Brilinsky, şeful compartimentului care se ocupă de zona istorică intrată în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, aproape 5.000 de lei au fost strânşi din vânzarea biletelor. Turiştii plătesc 5 lei pentru a vizita cetatea de la Sarmizegetusa Regia.
În perioada următoare, susţine Vladimir Brilinsky, numărul de vizitatori ai cetăţii va creşte. Turiştii au făcut rezervări la cabanele şi pensiunile din zona cetăţilor. Mulţi dintre ei vor ajunge în Sarmizegetusa în preajma sărbătorii de Sânziene (24 iunie).
Vânători de energii
Atunci, incinta sacră a monumentului vechi de două milenii devine destinaţia ideală pentru practicanţii de yoga şi pentru membrii unor grupuri ce practică diverse forme de meditaţii şi de energo-terapie.
Cea mai mare atracţie din incinta sacră este discul solar de andezit, considerat de unul dintre locurile încărcate de energie cosmică. Potrivit unor cercetători, discul solar a fost în antichitate o construcţie pe care aveau loc sacrificii umane, închinate unei zeităţi astrale, dar şi un instrument de măsurare a timpului. Foto FOTOGALERIE: Sarmizegetusa Regia
Urcarea pe monument, devenită un obicei al multor turişti din Sarmizegetusa Regia, este interzisă şi va fi pedepsită cu amenzi. De asemenea, accesul în incinta sanctuarului dacic nu mai este permis în cursul nopţii.
Vă recomandăm şi:
FOTO Sarmizegetusa romană intră într-un circuit turistic european. Sarmizegetusa dacică rămâne în incertitudine
Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând mone