RWEA: Amânarea la plată a subvenţiilor pentru energie verde este ilegală
Investitorii în energie verde de pe litoral sunt la cuţite cu statul român, din cauza modificării regimului certificatelor verzi. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) apreciază că modificarea legislaţiei privind energia, prin care s-a amânat acordarea de certificate verzi, este ilegală, fiind încălcate directivele europene, iar contribuabilii ar putea plăti pagube de sute de milioane de euro dacă statul va pierde litigii.
RWEA a transmis un comunicat prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia Executivului de a aproba ordonanţa de urgenţă care modifică Legea 220/2008 şi avertizează că efectele acesteia ar putea fi grave pentru economia românească. „Trebuie precizat că modificarea legislaţiei care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-un O.U.G., prin urmare ordonanţa aprobată în cadrul şedinţei săptămânale de guvern, din data de 4 iunie, ar putea fi ilegală, încălcând, totodată, directive europene din domeniu. Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa instituţiilor europene şi ale statului român competente pentru a clarifica acest aspect. În funcţie de propriile raţiuni de business, vor decide individual, dacă vor iniţia procese împotriva statului român în instanţele internaţionale“, arată asociaţia.
Executivul a decis ca, începând cu 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele vezi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene. Potrivit RWEA, în urma acestei decizii, investitorii în proiectele eoliene pot pierde sute de milioane de euro, „lucru pe care nu-l vor accepta prea uşor“, întrucât au făcut investiţii pe baza unei legislaţii în vigoare. „Vestea foarte tristă