Piata de celule stem din Romania este una tanara si atractiva pentru ai multi jucatori din tara sau strainatate. Astfel, aceasta valoreaza in prezent aproximativ 10 milioane de euro, fiind in continua crestere, potrivit datelor Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).
“Anual, 7% din femeile insarcinate din Romania aleg sa recolteze celule stem la nastere (din cordonul ombilizal, prin intermediul unei banci private, n.r.). Aceasta pondere ne situeaza in media tarilor din regiune. Statele unde procentajul este mai ridicat sunt Portugalia, Spania si Slovacia, iar cele cu unul mai scazut sunt Germania, Polonia si Austria”, a declarat Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.
Acesta a precizat ca in Germania procentul este de 2,5-3%, in timp ce in Portugalia este de 15%.
De ce este in Romania procentul mai mare fata de Germania? Panu a explicat ca n Germania procentul este mai mic in ceea ce priveste numarul femeilor care apeleaza la o banca privata de celule stem deoarece in aceasta tara exista un sistem dublu care functioneaza foarte bine – banci publice (de stat) si banci private. Sistemul public este foarte bine pus la punct. Acestea lucreaza foarte bine impreuna si nu se exclud.
Tudor Panu a mentionat ca doreste ca si in Romania sa se dezvolte mai mult un astfel de sistem dublu in ceea ce priveste recoltarea celulelor stem de la nou nascuti.
17 jucatori
Dorin Parciog, cofondator al ARBACS a precizat ca pe aceasta piata sunt in total aproximativ 17 jucatori, dintre care 6 sunt banci autorizate prin Ordin de Ministru si restul sunt operatori care reprezinta banci din Europa, adca sunt companii romanesti care doar intermediaza - recolteaza sangele in Romania si il exporta la banca din strainatate pe care o reprezinta.
Conform