Cu ajutorul unui român, care face naveta între Constanţa şi Istanbul, şi a unei protestatare turce am reuşit să ne facem o imagine mai clară despre ce se întâmplă cu adevărat în cel mai mare oraş turc. În unele zone domneşte liniştea şi turiştii vizitează nestingheriţi Biserica Sfânta Sofia, însă în alte părţi forţele de ordine aruncă cu gaze lacrimogene, iar oamenii, ca să se apere, smulg pavele şi îşi construiesc baricade.
„Acum, Istanbulul se împarte în proteste paşnice şi nepaşnice. Piaţa Taksim, de exemplu, este un loc frecventat de foarte mulţi studenţi, cu baruri, cluburi şi magazine. Cam toate au fost vandalizate. În schimb, sunt zone din Istanbul unde zici că nu s-ar întâmpla absolut nimic. Astăzi, erau foarte mulţi turişti la intrare la Sfânta Sofia de parcă nimic nu s-ar fi întâmpla”, povesteşte pentru „Adevărul” Cristian Tănase, un constanţean care îşi împarte viaţa între oraşul de baştină şi fosta capitală a Imperiului Roman.
„Dacă mergi pe strada care leagă Parcul Gezi de (cartierul) Beşiktaş vezi tot felul de baricade făcute de oameni, ca să nu ajungă poliţiştii la ei. Tot pe drumul ăla găseşti trei sau patru autobuze distruse, pe care şoferii le-au pus din proprie iniţiativă, ca baricadă”, a mai spus românul.
Măşti de gaze, vândute la colţ de stradă
Traficul în oraş a fost deviat în zonele de conflict, iar protestele au dus la înflorirea comerţului ambulant cu obiecte de apărare. „Pe la colţuri, pe unde sunt protestele, se vând măşti de respirat şi ochelari de înot, iar ca să scape de usturime folosesc Rennie cu apă”, a mai relatat Tănase.
În zonele mai liniştite din oraş, aflate la mare distanţă de zona centrală, oamenii protestează, însă sunt paşnici. Marţi, şi-au luat tigăile şi oalele din dotare şi au început să protesteze împotriva „fascistului” Erdogan. Lor li s-a alăturat şoferii, care, din solidaritate, au