Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) lansează un semnal de alarmă pe plan internaţional, întrucât problemele de obezitatate sunt în prezent la fel de grave precum cele legate de malnutriţie. Industria alimentară este în acest context pusă pe banca acuzaţilor.
Timp de ani de zile, mediile de informare au evocat uneori cu imagini dramatice, problema foametei, faptul că pe planetă există încă zone unde populaţii întregi nu au cu ce sǎ-şi acopere necesarul de calorii pentru a trǎi o viaţǎ normalǎ. Cine ar fi crezut însǎ cǎ într-o bunǎ zi, numǎrul obezilor, adicǎ al celor care mǎnâncă mult şi prost, va fi mai mare decît numărul celor flǎmânzi? Mai mult decât atât, majoritatea acestor oameni care cad victimǎ unei industrii alimentare lipsitǎ de scrupule se aflǎ în emisfera sudicǎ a planetei şi în ţǎrile sǎrace.
Pentru FAO, problema nu mai este acum aceea de a furniza hranǎ suficientǎ unui populaţii de două miliarde de persoane care este prost hrǎnitǎ, ci de a-i furniza o hranǎ de calitate. Obezitatea în rândul copiilor este un alt fenomen dramatic. Şi în general, numǎrul de obezi pe glob s-a dublat între 1980 şi 2008.
Potrivit ultimului raport FAO, în jur de un miliard patru sute de milioane de persoane sunt în pericol de a devenit obezi, iar 500 de milioane figureazǎ deja în respectiva categorie. Ţările deseori lǎudate pentru dinamismul lor economic sunt şi cele mai afectate de fenomen. China şi Brazilia afişează un numǎr enorm de copii obezi, dar şi Mexicul unde numǎrul de obezi pe mia de locuitori este mai mare decât în Statele Unite.
Alt paradox al lumii contemporane este cǎ lupta împotriva obezitǎţii riscǎ sǎ implice sume mai mari şi costuri sociale mai mari decît programele în vederea eradicǎrii foametei.
Organizaţia Mondialǎ a Sǎnǎtǎţii a lansat un progam eşalonat pînǎ în 2020, destinat sǎ reducǎ ob