Dosar România de joi, 6 iunie, prezintă două poveşti despre reuşite şi nereuşite, din două locuri mai puţin cunoscute: Dăbuleni şi Ocna Mureş. Joi seară, de la ora 22.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, noua emisiune de publicistică Dosar România, realizată de Răzvan Butaru, aduce telespectatorilor reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic, dar pe care uneori, din diferite motive, o ignorăm.
În primul reportaj, faceţi cunoştinţă cu locul unde se scufundă România - Ocna Mureş. Un oraş în ruine, aflat în centrul ţării, unde nu găseşti ce să lucrezi. Un loc ce stă sub spectrul dispariţiei fizice. Un loc unde viaţa stă ascunsă. Un loc al cărui mister îl devoalează Răzvan Butaru: „Când intri în oraş ai senzaţia că eşti undeva unde o catastrofă a oprit timpul în loc. Pustiu, totul pare pustiu la prima vedere. Ocna Mureş, micuţul oraş aflat în inima Ardealului, ţi se înfăţişează încremenit şi ameninţător. Uriaşa clădire a combinatului de sodă din Ocna Mureş şi sondele ce exploatau cândva, nu de mult, sarea, par nişte martori tăcuţi ai dramei nerostite. Oraşul se stinge.”
La Ocna Mureş au existat Saline încă de pe vremea romanilor. Dar perioada de glorie a oraşului a început cu adevărat pe la sfârşitul anului 1896, când baronul belgian Solvay a ridicat uzina de produse sodice UPSOM. Se spune că în perioada interbelică, un muncitor de la UPSOM avea salariul unui ministru. UPSOM s-a închis în iarna anului 2010. Tot atunci s-a oprit şi salina. S-a surpat pământul şi galeriile de sare au fost inundate cu apă. În locul lor a apărut un lac uriaş. Încet, încet, la Ocna Mureş s-a oprit tot.
În cel de-al doilea reportaj - Caiac printre pepeni - Sorana Stănescu face cunoscută localitatea Dăbuleni pentru performanţele sportive la nivel naţional şi european, deşi Dăbuleniul este cunoscut pentru productia