Medicii dermatologi atenţionează populaţia cu privire la o afecţiune letală care pune probleme tuturor categoriilor de populaţie.
Melanomul este o formă de cancer ce se manifestă la nivelul pielii şi îşi are originea în zonele producătoare de pigment (aluniţe). Recomandarea medicilor legată de această afecţiune este ca toate persoanele adulte, care observă modificări semnificative la nivelul pielii, să se prezinte la cabinet, pentru investigaţii amănunţite. Specialiştii spun că această afecţiune evoluează rapid, iar dacă nu este depistată la timp poate duce la decesul pacientului în mai puţin de cinci ani. Astfel, se recomandă ca orice persoană care are multe aluniţe să se prezinte la medicul dermatolog pentru a le investiga, mai ales în cazurile în care se produc modificări în zonele specifice. Din fericire, melanomul poate fi vindecat dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar la nivelul pielii. În stadiile mai avansate, se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă) la alte organe sau la oase, în aceste cazuri fiind mai puţin probabilă vindecarea. Cel mai important semn de alarmă pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei aluniţe sau a altei tumori cutanate, ca de exemplu semnul din naştere. De asemenea, trebuie supravegheate modificările care apar după o perioadă de o lună, până la 1-2 ani.
Pentru a veni în sprijinul celor care n-au posibilităţi materiale sau care nu cunosc problemele care pot apărea din cauza acestei afecţiuni, dermatologii ieşeni vor organiza în această lună o campanie gratuită pentru depistarea melanomului. Clinica de Dermatologie, din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“, alături de Societatea Română de Dermatologie, vor anunţa public deschiderea oficială a campaniei gratuite, în perioada imediat următoare.
„Vom da st