România ocupă locul 10 în Europa şi 4 în Europa Centrală şi de Est după numărul locurilor de muncă create în urma proiectelor de investiţii străine realizate în ţară în 2012, arată un studiu al companiei Ernst&Young. Zona e tot mai atractivă pentru capitalul uman capabil şi accesibil ca preţ.
România a atras anul trecut 7.114 locuri de muncă generate de investiţiile străine, cu 19% mai multe decât în 2011. Acest lucru dovedeşte că Europa Centrală şi de Est şi-a recăpătat forţa de atracţie pentru investiţiile străine, depăşind Europa de Vest. Companii din Europa şi din întreaga lume îşi extind tot mai mult capacităţile de producţie în zonă, scrie în raportul Ernst&Young, care prezintă şi un exemplu. Astfel, Renault mai produce doar un sfert din automobilele sale în Franţa, restul fiind fabricate în România, Maroc, Slovenia şi Turcia.
Autorii studiului precizează că atât România, cât şi întreaga regiunea se bucură de avantajul unui capital uman capabil şi accesibil ca preţ. Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, salariile anuale în ţările din zonă rămân în medie la jumătate faţă de cele din Germania, Franţa şi marea Britanie.
Cât priveşte regiunea pe ansamblu, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă ţară pentru investiţii (37% din respondenţi). În cazul României, investiţiile care s-au concretizat reprezintă 7% din numărul total al proiectelor al proiectelor de investiţii din Europa, depăşind uşor percepţia investitorilor privind atractivitatea pieţei locale.
În pofida recesiunii, raportul arată că numărul proiectelor care pleacă de la investiţiile străine directe din Europa a suferit doar o reducere moderată de 3%.
Marea Britanie se situează din nou în topul destinaţiilor pentru investiţii străine, cu 697 de proiecte în 2012, în creştere cu 3%, însă Germania s-a apropiat mai mult ca niciodată,