Au trecut 35 ani de când China a început să promoveze politica de reformă şi deschidere către lume. Înainte de 1978 - anul începerii promovării acestei politici, chinezii nu făcuseră excursii în străinătate din cauza motivelor politice şi economice. Noua politică a schimbat această conjunctură.
În anul 2012, numărul turiştilor chinezi peste hotare a fost de 83,1827 milioane, cu o creştere de 18,41% faţă de anul precedent. La numărul absolut al turiştilor peste hotare, China a depăşit Germania şi Statele Unite şi a devenit cea mai mare ţară ca număr al turiştilor plecaţi peste hotare, notează ziarul Cankao Xiaoxi.
Se prevede că în anul 2013 numărul chinezilor peste hotare va fi 94,30 milioane, cu o creştere de 15% faţă de anul 2012, iar cheltuielile lor vor fi de 117,6 miliarde dolari, cu o creştere de 20%.
O epocă a turismului chinezilor peste hotare a început.
Perioada 1983-2012 reprezintă anii de aur ai turismului chinezilor peste hotare. 114 destinaţii şi-au deschis poarta pentru turiştii chinezi. Acum turiştii chinezi se găsesc aproape în toate colţurile lumii.
Consumul turiştilor chinezi peste hotare ocupă, de asemenea, locul unu în lume şi s-a distanţat de ţara care ocupă locul 2, potrivit ziarului Xinhua Meiri Dianxun. În anul 2012, consumul turiştilor chinezi peste hotare a reprezentat 24% din consumul total (mondial) în această privinţă.
Datorită diferenţei dintre cultura orientală şi cultura vestică, apar din ce în ce mai multe dispute turistice. În ancheta "cei mai detestabili turişti" organizată de Mandala Research cu website-ul turistic LivingSocial se arată că printre 5.600 oameni anchetaţi din Statele Unite, Australia, Canada, Irlanda şi Anglia, turiştii chinezi sunt consideraţi că ocupă locul 2. O parte din străini chiar consideră că chinezii "nu ştiu cum se face turismul".
Dar noile date arată că această situ