Camera Lorzilor a adoptat în a doua lectură proiectul legii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, netezind calea către legiferarea definitivă şi deschizând perspectiva oficierii unor astfel de căsătorii anul viitor.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Susţinătorii măsurii au salutat votul din Camera Lorzilor ca pe un pas înainte pe calea egalităţii, în timp ce oponenţii au avertizat că o astfel de lege subminează însăşi ideea de căsătorie.
Lorzii au respins cu o majoritate de aproape trei la unu un amendament care ar fi compromis proiectul de lege deja adoptat cu o largă majoritate de Camera Comunelor.
Peste 80 de membri ai Camerei superioare au luat cuvântul şi au adus argumente pro şi contra legii, dezbaterea fiind mult mai puțin politizată decât în Camera Comunelor, deoarece lorzii, fiind numiți pe viață, nu trebuie să se supună votului popular.
Ministrul răspunzător de egalitate, Baroneasa Stowell, a declarat după vot că acest proiect este o "forţă a binelui" şi va întări instituţia căsătoriei.
În schimb, lordul Dear, independent şi cel care a propus amendamentul respins de plen, a declarat că proiectul va altera profund conceptul de căsătorie.
Un argument similar a prezentat şi Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, membru de drept al Camerei Lorzilor. El a spus că proiectul de lege slăbește ceea ce există și înlocuiește cu o opțiune mai puțin bună, care nu este nici eficientă și nici egală.
3,7 milioane de homosexuali
În schimb, votul din Camera Lorzilor a fost salutat de reprezentanții organizațiilor homosexualilor, adunați în fața Palatului Parlamentului de la Londra. "Cei 3,7 milioane de homosexuali din Marea Britanie nu merită să fie cetățeni de categoria a doua", a spus Ben Summerskill, liderul organizației Stonewall, în timp ce c