Fobia gazului de sist a facut sa curga valuri de cerneala, iar lupta organizatiilor ecologiste împotriva explotarii acestor resurse sa se multiplice exponential.
Desi Polonia este un esec pentru companiile petroliere ce doresc sa faca o astfel de explorare, acestea nu pot neglija potentialul european si, pentru a linisti spiritele, scot de la naftalina procese alternative de exploatare care nu prezinta, din punctul lor de vedere, nici un fel de pericol pentru mediu.
Astfel, societatea eCORP a creat filiala sa ecorpStim (eCORP Stimulation Technologies), pentru a studia si a propune o solutie alternativa, fiind primul grup american careutilizeaza propan, înca din 1980, în operatiunea de recuperare a petrolului de sist.
Tehnologia se bazeaza pe înlocuirea apei cu un gaz reutilizabil. Pentru eliberarea gazului sau petrolului de sist se foloseste o asa numita tehnologie de “stimulare” a puterilor.
Daca, în cazul fracturarii hidraulice, se utilizeaza apa ca fluid de fracturare, cei de la ecorpStim au recurs la un compus natural - propanol - care, lichefiat, este injectat cu nisip sau bile de ceramica, ceea ce permite mentinerea interstitiilor create suficient timp deschise pentru a permite gazului sa se volatilizeze, antrenând în miscarea sa catre suprafata gazul sau petrolul de sist.
Ramâne de vazut în ce masura beneficiile subliniate de cei de la eCORP sunt reale si daca exista mai multe cercetari bine argumentate stiintific care sa le confirme.
Mai multe despre acest subiect puteti citii pe acest link http://www.financiarul.ro/2013/06/05/o-noua-inventie-privind-gazele-de-sist/
Fobia gazului de sist a facut sa curga valuri de cerneala, iar lupta organizatiilor ecologiste împotriva explotarii acestor resurse sa se multiplice exponential.