Comisarii de mediu olteni au explicat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu pot să intervină în ceea ce priveşte poziţionarea topitoriilor de aluminiu, în imediata vecinătate a zonelor locuite. La nivelul judeţului, funcţionează 22 de topitorii autorizate, multe dintre ele lângă locuinţele oamenilor.
22 de topitorii de aluminiu sunt autorizate să funcţioneze, la nivelul judeţului Olt, multe dintre ele fiind însă amplasate chiar lângă locuinţe sau gospodării. Deşi efectul asupra mediului înconjurător, oamenilor, animalelor sau culturilor agricole este unul negativ, comisarii de mediu spun că nu pot să intervină, atât timp cât au fost eliberate autorizaţii de funcţionare. Florin Homorean, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Olt, spune că situaţia a fost creată de un vid în legislaţia de mediu.
„Legislaţia de mediu, prima lege din 1995, arăta că o să se emită norme privind distanţele minime care trebuie respectate. Din ’95 şi până acum, nu s-au dat asemenea norme. Deci, legislaţia de mediu nu spune că trebuie să se respecte o distanţă minimă faţă de zona locuită, ci spune că trebuie să iei măsuri astfel încât să nu sufere receptorul, indiferent dacă este la zece metri sau la cincisprezece metri. Locaţia se poate însă analiza în procesul de autorizare. Dacă nu îndeplineşte condiţiile de locaţie, adică nu este o zonă industrială pentru că este o activitate industrială, nu ar trebui autorizată”, a declarat el.
Homorean a precizat că există o situaţie, la nivelul Comisariatului Judeţean, atât în cazul topitoriilor autorizate, cât şi al celor neautorizate.
„Revenind la discuţia veche şi dureroasă a topitoriilor de aluminiu, chestiunea este că instalaţiile au obţinut un act de reglementare. Acest lucru înseamnă că în procesul de actualizare, autoritatea competentă, colegii noştri de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, a