Încă de pe vremea aztecilor, care au construit oraşul Tenochtitlan pe un lac, oamenii au reuşit să înalţe insule în mijlocul apelor. Dacă înainte scopul principal era crearea unor zone fertile pentru agricultură, acum nu mai există un motiv clar al existenţei insulelor artificiale. Iată câteva dintre cele mai bizare.
Insulele plutitoare Uros
Insulele plutitoare din stuf au case, şcoli şi chiar un post radio pe Lacul Titicaca, afalt la graniţa dintre Bolivia şi Peru. Locuitorii lor, populaţia denumită Uros, cunosc o tehnică veche de realizare a insulelor artificiale, folosită de secole întregi. La baza insulelor se află... stuful. Mersul pe aceste insule este ca şi cum te-ai plimbat pe jeleuri, iar dacă stuful nu este prins bine, piciorul poate să îţi intre prin el.
Fortul No Man's Land
În 2008, un om de afaceri denumit Harmesh Pooni a scăpat de creditorii săi închizându-se în Fortul No Man's Land, un complex în apropierea Insulei Wight, din sudul Marii Britanii. El cumpărase fortul cu câţiva ani înainte, transformându-l într-o reşedinţă de lux, cu propriile generatoare de energie, picină, sală de fitness, saună, teren de tenis şi baruri. Pooni a fost prins, în cele din urmă, iar acum fortul a fost transformat în hotel de lux.
No Man's Land este una din cele patru insule artificiale construite în regiune în secolul al 19-lea, pentru a apărarea împotriva atacurilor pe mare.
Thilafushi, Insula Gunoi
Fosta lagună Thilafushi, situată la câţiva kilometri de Male, capitala din Maldive, a fost transformată într-o insulă a gunoaielor. A fost o măsură de urgenţă adoptată de Maldive pentru a rezolva criză deşeurilor din zonă. Insula a fost creată din nisipul exacavat din ocean. Găurile rămase au fost umplute cu gunoaie, după care au fost săpate mai multe găuri, insula a crescut ş