Summitul Rusia – Uniunea Europeană de la Ekaterinburg s-a încheiat fără rezultate semnificative în două din problemele majore discutate: livrarea de arme către Siria si politica de preţuri a concernului Gazprom faţă de ţările europene. Cu toate acestea, relatează agenţiile internaţionale de presă, se pare că s-a ajuns la un acord tacit ca nici una din părţile implicate în conflictul sirian să nu fie înarmată înainte de conferinţa internaţională care ar urma să aibă loc în iulie, la Geneva.
Preşedintele Consiliului european, Herman van Rompuy, a ţinut să reamintească, la conferinţa de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, că ţările Uniunii Europene s-au angajat să nu livreze arme opoziţiei siriene înainte de august. Pentru a da o şansă unei eventuale conferinţe internaţionale, iniţiată de Statele Unite şi Rusia. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a acceptat ca ţările membre să înarmeze, în principiu, opoziţia siriană. În parte ca reacţie la anunţata livrare de sisteme ruseşti antirachetă S300 către regimul preşedintelui Bashar al Assad.
„Conflictul sirian nu poate fi rezolvat pe căi militare”, a declarat între altele Herman van Rompuy la Ekaterinburg. „Singura alternativă sunt negocierile”.
Preşedintele Vladimir Putin, pe de altă parte, s-a declarat din nou dezamăgit de decizia Uniunii Europene de a ridica embargoul asupra livrărilor de arme. „Orice încercare de a schimba situaţia din Siria prin forţă, prin intervenţie militară directă va fi un eşec cu serioase consecinţe umanitare”, a avertizat Putin. Care a declarat însă că Rusia nu a livrat încă Siriei sistemele anti-rachetă sol-aer S300 pentru a nu „dezechilibra balanţa de putere din regiune”.
Contractul cu guvernul sirian, a reamintit Putin, a fost încheiat cu ani în urmă şi este perfect legal, din punct de vedere al legislaţiei internaţio