Euro îşi va relua, probabil, cursul descendent faţă de dolar în următoarele 12 luni, după "şovăielile" din aprilie şi mai, conform unui sondaj realizat de Reuters pe un eşantion de 60 de strategi valutari şi economişti.
Euro a fluctuat între 1,29 şi 1,32 dolari în ultimele două luni, însă analiştii aşteaptă ca perspectivele slabe ale economiei uniunii monetare să pună presiuni pe evoluţia monedei în lunile care urmează.
Conform analizei, deşi în decurs de o lună euro va fi tranzacţionat la circa 1,30 dolari, moneda unică se va deprecia treptat, urmând să ajungă la aproape 1,28 dolari în trei luni, la 1,26 dolari în şase luni, respectiv la 1,24 dolari într-un an. Aceste estimări sunt modificate în sens negativ faţă de cele lansate luna trecută, dat fiind că analiştii sunt sceptici în privinţa redresării economiei europene.
"Perspectivele de creştere nu s-au îmbunătăţit în mod considerabil, iar condiţiile monetare par să se fi înăsprit", declară Manuel Oliveri, strateg valutar la "Credit Agricole".
În condiţiile date, specialiştii aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să menţină, în reuniunea consiliului guvernatorilor programată pentru astăzi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%.
La data de 2 mai, BCE a tăiat dobânda cheie cu 0,25 de puncte procentuale, la 0,5%, iar preşedintele băncii, Mario Draghi, a promis, atunci, să mai recurgă la o astfel de măsură dacă va fi necesar. Însă, luna trecută, un sondaj realizat de agenţia Bloomberg arăta că BCE nu va mai reduce dobânda de referinţă până în 2015.
A.V. Euro îşi va relua, probabil, cursul descendent faţă de dolar în următoarele 12 luni, după "şovăielile" din aprilie şi mai, conform unui sondaj realizat de Reuters pe un eşantion de 60 de strategi valutari şi economişti.
Euro a fluctuat între 1,29 şi 1,32 dolari în ultimele două luni, însă analiştii a