De la introducerea sistemului de coplată, la 1 aprilie, şi până în prezent Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a acumulat o sumă de 14.170 de lei. „Suma este folosită pentru plata consumabilelor de birou: hârtie, imprimantă, toner, baterii, cartuşe. Consumul acestor lucruri este uriaş într-un spital ca acesta, astfel încât banii sunt cheltuiţi imediat ce intră. Nu avem timp să îi strângem“, ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al unităţii.
Consiliul de Administraţie al unităţii a hotărât ca pacienţii să achite zece lei pentru perioada de spitalizare, adică nivelul maxim stabilit de Ministerul Sănătăţii.
Banii ajung în bugetul spitalului la momentul externării pacienţilor. Conform estimărilor, doar 6.000 de bolnavi pe an ar avea de achitat coplata. Asta în ciuda faptului că la Spitalul Judeţean sunt înregistrate aproximativ 32.000 de externări anual. Diferenţa este dată de bolnavii internaţi în regim de urgenţă şi alte categorii de pacienţi exceptaţi de la plată.
Coplata nu este aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale. Coplata nu include nici categoriile de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului: urgenţe chirurgicale – accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistita acută, fracturi şi urgenţe medicale – infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară, renală, dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Camera de Gardă. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplata.
Există şi categorii de persoane scutite de la coplată, precum pensionarii cu sub 700 lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de