Dacă ministrul Sănătății ar fi demnitar într-o țară normală, atunci probabil că ultima măsură i-ar fi asigurat un zbor first class din funcție și din politică, cu aterizare forțată în pumnii unor cetățeni care nu pricep să plătească zeciuiala asigurărilor și să primească, în schimb, genul de umilință de care s-ar jena și ultimul bătăuș din curtea școlii. Pentru că nici bătăușul nu e atît de (completați voi cum) încît să-și verse frustrările pe niște oameni bolnavi de cancer.
E nesimțire criminală sau prostie naturală?
Întrebarea asta bîntuie pe holurile CASMB, iar oamenii își frîng mîinile, în timp ce funcționarii le frîng speranțele: "Ne pare rău, nu știm nimic. Am primit ordin să stăm în stand-by".
"Dar… avem dosarul aprobat. Am așteptat atît… Vă rugăm, chiar nu se poate face nimic?"
"V-am zis, ne pare rău!"
Pe scurt, ca să ne lămurim despre ce e vorba: oficial și legal, CNAS are obligația să deconteze testul PET CT, singurul test capabil să depisteze unde stă pitit cancerul dacă RMN-urile și restul turmei de analize au dat greș. Și dau greș, chestie spusă de cifre încă din 2010: 60% din bolnavi au nevoie de el. Sigur, e disponibil și la liber, mai ales dacă n-aveți ce face cu vreo 5.000 de lei. Dar să revenim la realitate: niște oameni amărîți și speriați au reușit să depună dosarele, au așteptat cel puțin o lună și, cam pe 20 mai, au primit mult visata aprobare. Și acum pot s-o pună în ramă, pentru că un birocrat a avut grijă s-o facă perfect inutilă, trei zile mai tîrziu.
Pentru că, total întîmplător,
Sinisterul Sănătății publica pe 23 mai, în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 691/261/2013: "Pînă la tipărirea formularelor de bilete de trimitere pentru recomandarea investigației paraclinice de înaltă performanță PET-CT […] se va utiliza biletul de trimitere pentru investigații paraclinice – formular cu regim special ut