Bilanţ dramatic în Europa Centrală, unde 11 oameni au murit până acum, ca urmare a celor mai grave inundaţii înregistrate în ultimul deceniu. Mii de oameni au fost evacuaţi din calea apelor, iar situaţia este critică în Cehia şi Germania. În Ungaria, a fost deja decretată stare de urgenţă: hidrologii estimează că Dunărea va atinge cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol şi ameninţă să inunde Budapesta.
Cehia este printre ţările cele mai afectate de inundaţii. În Praga, autorităţile şi voluntarii au ridicat baraje de saci cu nisip în calea apelor râului Vltava, dar situaţia de la sate este cu adevărat dramatică. Mii de oameni şi-au părăsit casele, iar prin localităţi mai pot circula numai bărcile.
Alţii văd în aceste inundaţii şi un prilej de distracţie. Este şi cazul unei femei, care practică sporturi nautice pe străzile unei localităţi inundate din sudul Boemiei.
În Germania, cea mai gravă situaţie este în oraşul Passau, din apropierea graniţei cu Austria. O mare parte a oraşului este inaccesibilă, iar echipele de salvatori i-au evacuat pe locuitori cu bărcile.
Tot numai cu barca se poate ajunge şi în multe cartiere din Viena, capitala Austriei. Situaţia nu este mai bună nici în Bratislava, capitala Slovaciei. Autorităţile de acolo au decretat stare de urgenţă şi se pregătesc de inundaţii, după ce apele Dunării au crescut îngrijorător.
Şi în Ungaria este stare de urgenţă, iar autorităţile se pregătesc de ce-i mai rău. Dunărea ar putea atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani şi ameninţă să inunde Budapesta.
Sute de saci cu nisip au fost aşezaţi pe malurile fluviului şi aproape 20 de mii de oameni au fost mobilizaţi pentru a face faţă unei situaţii de urgenţă.
Comentarii.
Bilanţ dramatic în Europa Centrală, unde 11 oameni au murit până acum, ca urmare a celor mai grave inundaţii înregistrate în ultimul d