Nu întotdeauna principiul ”încet si bine” dã roade si poate deveni ”încet si na, cã am pierdut trenul !”. Asa si cu regionalizarea tãrii, care ne prinde din urmã fãrã sã ne fi organizat în conurbatii/alipiri de localitãti în judetul Hunedoara: Corvina si Valea Jiului. Ca urmare, fondurile pentru investitii vor fi la nivel de cârpealã în loc sã ”ne batem”, pe picior de egalitate, cu Timisoara.
Marea durere a presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, este viitorul judetului în perspectiva regionalizãrii tãrii pentru eficientã în dezvoltare si, pe cale de consecintã ridicarea nuvelului de trai a locuitorilor prin locuri de muncã si crestere economicã. Seful judetului este supãrat cã nu s-a vrut/putut realiza conurbatia Deva, Hunedoara, Simeria si Cãlan, desi informarea populatiei se face de ani buni. Prima idee a apãrut în anul 2005 si se spera ca ea sã fie aplicatã pânã în 2008, dar timpul a trecut… Nimeni nu va stii dacã era bine sau rãu, pentru cã dacã nu vezi/trãiesti, nu stii. Procedurile sunt greoaie, dar si responsabilii s-au complãcur spunând cã mai încet este mai bine. Dar iatã cã vine regionalizarea peste noi si se constatã cã nu e bine sã lungesti ”boala”. Ca urmare comunitãtile cu mai multi locuitori vor primi sume mari de investitii, pe când localitãtile mãruntite, cu numãr de locuitori pe mãsurã vor avea bani doar ca sã se cârpeascã, sã nu moarã.
În Valea Jiului, alipirea oraselor pe modelul Bucurestiului – cu sectoare – a fost discutatã si atât. Nici un primar nu a marsat pe idee de teama posibilitãtii pierderii functiei. Ca urmare, vom avea de suferit, lucru recunoscut si de Mircea Ioan Molot.
”Ideea conurbatiei este mult mai usor de aplicat în Valea Jiului, dar depinde de cei sase
primari ai localitãtilor de aici. Cealaltã, Deva-Hunedoara-Simeria, pare mai usor de realizat o datã cu noua lege a referendumu