Cel puţin 13 morţi, zeci de mii de persoane evacuate şi pagube de miliarde de euro au lăsat în urmă în Germania, Cehia, Austria, Elveţia şi Polonia cele mai grave inundaţii din ultimii zece ani care pun acum la încercare forţele de reacţie din Slovacia şi Ungaria. În Budapesta autorităţile au luat măsuri pentru protejarea Palatului parlamentului.
Distrugerile provocate de apele revărsate, care în unele regiuni din Germania au atins cote nemaivăzute în ultimii 60 de ani, le-ar putea depăşi pe cele produse de inundaţiile catastrofale din 2002, scrie The Wall Street Journal. Atunci, pagubele au fost estimate la aproape 12 miliarde de euro în Germania, la 3 mld. euro în Austria şi la 20 mld. euro în întreaga Europă Centrală. În 2002 doar în Cehia au murit 17 persoane.
Acum, în Cehia au fost confirmate opt decese legate de inundaţii, Austria a raportat doi morţi şi cel puţin trei oameni au murit în Germania. Elveţia a raportat un deces.
Merkel promite celor afectaţi de inundaţii 100 de milioane de euro
În landul german Saxonia aproximativ 10.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele, iar în Bavaria alte câteva mii de oameni au fost evacuaţi.
Râul Zwickauer Mulde a ieşit din matcă şi a acoperit complet orăşelul Grimma. Nivelul apelor, de obicei de 1,6 metri, a atins luni şase metri. Din suburbiile Dresdei au fost evacuate 750 de persoane, deşi autorităţile se aşteptau ca zidurile antiviitură ridicate după dezastrele din 2002 să reziste.
Ministrul german al transporturilor Peter Ramsuer se aşteaptă ca pagubele provocate de inundaţii să se ridice la sute de milioane de euro.
Cancelarul german Angela Merkel, care în alegerile din septembrie va încerca să câştige cel de-al treilea mandat, a vizitat regiunile calamitate, inclusiv istoricul oraş Passau, aflat la confluenţa a trei râuri şi acoperit î