Tensiunea escaladează în Turcia în cea de-a șasea zi de proteste. Poliţia turcă a folosit din nou în cursul nopţii trecute gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a încerca să disperseze sutele de manifestanţi antiguvernamentali de la Istanbul şi Ankara. Grupări de dreapta au afirmat că mai multe mii de manifestanţi au fost răniţi în timp ce oficialii vorbesc doar de 300 de răniţi, majoritatea printre forţele de ordine.
Mişcările de protest faţă de guvernul lui Erdogan continuă în pofida cererii acestuia de a pune capăt conflictelor care au provocat doi morţi, conform surselor oficiale.
Mii de persoane au ieşit din nou în stradă la Istanbul şi Ankara. Numărul protestatarilor crește. Confederaţiei Sindicatelor din Sectorul Public , care a îndemnat ieri la o grevă de două zile în semn de solidaritate cu manifestanţii, i s-a alăturat, azi Confederaţia Sindicală a Muncitorilor Revoluţionari, care revendică aproximativ 420.000 de membri.
Contestatarii au încercat ieri să se îndrepte spre sediul biroului premierului Recep Tayyip Erdogan în cele două oraşe. Cel puţin 25 de persoane au fost reţinute în această dimineaţa la Izmir (vest), pentru răspândire pe reţeaua de socializarea Twitter de "informaţii mincinoase şi defăimătoare", potrivit agenţiei Anatolia.
Vicepremierul turc a încercat să calmeze situaţia calificând ca "legitime" revendicările ecologiste aflate la originea tulburărilor şi cerându-le celor nemulţumiţi să stea acasă. După o reuniune cu preşedintele Abdullah Gül, vicepremierul a prezentat scuze numeroşilor răniţi civili, dar nu şi "celor care au provocat pagube pe străzi şi au încercat să împiedice libertăţile oamenilor". În plan politic, el a oferit asigurări că Guvernul respectă "diferitele moduri de viaţă" ale turcilor. Scuzele vicepremierului au fost salutate de Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de utili