Mihaela Hunca, inspector scolar general, a declarat ca pentru sustinerea examenului de bacalaureat s-au inscris 3.312 de candidati, dintre care 2.776 din seria curenta si 536 din seriile anterioare.
Datele centralizate arata ca absolventii invatamantului liceal nu sunt interesati de examenul de bacalaureat. Astfel din cei 4.211 elevi care au finalizat in acest an studiile liceale, doar 2.776 s-au inscris la bacalaureat. Printre cei 1.435 de elevi care nu vor sustine examenul in prima sesiune se afla elevi cu situatia scolara neincheiata si elevi care au refuzat sa se prezinte la examen.
„Probabil o parte din cei care nu s-au inscris nu a absolvit clasa a XII sau nu au dorit sa se inscrie la examenul de Bacalaureat. In general, din discutiile pe care le-am avut in judet cu elevii, cei care nu doresc sa mearga la invatamantul universitar nu vor sa se prezinte la examenul de Bacalaureat. Au spus ca este un stres in plus. Nu-i putem obliga nici sa se inscrie, nici sa nu se inscrie. Probabil modul corect in care se desfasoara i-a determinat sa nu se inscrie”, a declarat Mihaela Hunca.
La nivelul judetului sunt noua centre de examen, cinci subcomisii si trei centre de evaluare. Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor da la bacalaureat subiecte diferite la probele scrise in functie de profilul urmat la liceu. Acest lucru este prevazut in metodologia de examen, care prevede ca subiectele pentru probele scrise vor in concordanta cu programele scolare si cu programele de bacalaureat.
La sesiunea din acest an se pot inscrie elevii care au picat in anii trecuti, iar acestia isi pot echivala probele pe care le-au sustinut in anii trecut. Metodologia de organizare prevede ca absolventii promotiilor anterioare anului 2011 vor sustine examenul de bacalaureat in conformitate cu programele scolare aprobate in 2011. Pentru a promova examenul elevii vor trece