Proiectul care ar opri furtul de bani din sănătate, cardul de asigurat, este amânat de aproape nouă ani. Șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate evită să răspundă la întrebarea de ce nu au încă românii acest document esențial pentru bunul mers al sistemului de sănătate Sursa: AGERPRES
Numeroşi miniştri care s-au perindat pe la Sănătate, dar şi şefi ai Casei de Asigurări au tot încercat să ofere românilor cardurile de asigurat. Promisiunile au rămas însă fără rezultatul concret: transmiterea către asiguraţi a instrumentului care nu ar mai permite fraudarea sistemului de sănătate.
„Producţia de carduri va demara în perioada imediat următoare, astfel încât în maximum trei luni primele carduri vor ajunge la casele de asigurări de sănătate”, promite şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, în informarea oficială transmisă EVZ. Acesta nu oferă însă un răspuns la întrebarea esenţială: „de ce este blocat acum cardul de sănătate?”. Mai jos, vă prezentăm pe larg explicaţiile şefului CNAS la întrebări EVZ despre acest „preţios” instrument de control.
În ce stadiu se află proiectul cardului electronic de sănătate? Cei de la Ministerul Sănătăţii susţin că CNAS nu a transmis bazele de date. Cum comentaţi aceste informaţii? Unde e blocat cardul de sănătate? Reprezentanţii MS consideră, de asemenea, că cea mai bună metodă de distribuire a cardurilor este prin intermediul CNAS. Sunteţi de acord?
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că distribuţia cardurilor către asiguraţi se realizează de casele de asigurări de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară (medici de familie). În condiţiile unei reorganizări a caselor de asigurări de sănătate, modul de distribuire a cardurilor va fi adaptat la eventualele modificări organizatorice.