Grupul Stepan Project şi-a prezentat la Muzeul de Artă cel mai lucrat produs muzical din România, „Lumina”, a cărui concepţie a durat 11 ani. După recitalul live la chitare acustice, Stepan & CO şi-au delectat spectatorii care au îndurat frigul până la miezul nopţii cu o selecţie de pe ultima producţie multimedia.
„Munca la acest cvadruplu disc a fost foarte dificilă pentru că a implicat multe persoane, multe instrumente, iar DVD-ul are o simbolistică puternică. Sunetul acestuia, în sistem Surround 5:1, e o premieră pentru ţara noastră. Avem rapsozi populari, coruri religioase, solişti de operă, instrumentişti de muzică electronică şi computerizată. Am încercat să suprindem în această producţie atât România de ieri, cât şi cea de azi, unde, din păcate securiştii s-au transformat în capitalişti”, a mărturisit Stepan.
El a dezvăluit că va organiza un concert aniversar grandios cu ocazia a 40 de ani de la înfiinţarea grupului Pro Musica, la Timişoara. Stepan şi-a adus aminte şi de regretatul chitarist clujean Iuliu Merca, care a activat la Semnal M sau Mondial. „Iulică era un muzician incredibil, mai tânăr decât mine, avea un spirit extraordinar. Fiica sa îi calcă pe urme”, a mărturisit iniţiatorul Stepan Project.
Grupul a susţinut un concert atât cu piese de pe ultimul album, cât şi cu melodii celebre ale lui Sting sau Eagles, care au stârnit entuzismul celor prezenţi. Chitaristul Horia Crişovan şi-a demonstrat măiestria cu câteva solouri inspirate, iar liderul grupului a comunicat permanent cu publicul. Cu toate acestea, organizatorii s-au plâns de lipsa de implicare a celor de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în mediatizarea evenimentului.
Trupa s-a prezentat la Cluj fără basistul Dixi Krauser, acesta fiind internat în Germania. Ilie Stepan este compozitor, chitarist, instrumentist, producător de muzică de