În cea de-a treia zi de lucru, Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care modifică Legea fundamentală şi obligă mijloacele de comunicare în masă să declare public sursele finanţării, dar şi structura acţionariatului. Aceeaşi regulă ar trebui aplicată însă şi finanţării partidelor de către companii private, ceea ce nu se întâmplă.
Amendamentul, propus de Forumul constituţional, prevede, la articolul 30, alineatul 5, că „mijloacele de comunicare în masă au obligatia de a declara public sursele finanţării şi structura acţionariatului“ şi că „procedura declarării se stabileşte prin lege“. În forma actuală, „legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării“. Rezultă clar că actuala prevedere constituţională este mult mai tare decât precedenta, care lăsa la latitudinea legii obligaţia de a declara sursele de finanţare.
Potrivit Ioanei Avădani, directorul Centrului Român pentru Jurnalism Independent, ceea ce aduce nou actuala prevedere este egalitatea de tratament între mass-media audio-vizuale şi restul mijloacelor de comunicare în masă. „Publicarea structurii acţionariatului şi a surselor de finanţare era deja obligatorie pentru radiodifuzori prin directivă europeană şi are drept scop prevenirea situaţiilor de monopol sau abuz de poziţie dominantă. Amendamentul nu face decât să introducă egalitatea de tratament între audio-vizual şi restul mass-media“. Referitor la website-uri şi bloguri, care nu pot fi calificate drept presă, dar dintre care unele sunt foarte influente, Avădani a declarat că „definiţia mijloacelor de comunicare în masă urmează a fi făcută ulterior, prin lege“.
În ceea ce priveşte obligativitatea declarării surselor de finanţare, directorul CJI a precizat că această prevedere va trebui pusă în balanţă cu reglementările privind libera concurenţă şi că ea