Hidroelectrica îşi restructurează numărul de sucursale, şi va rămâne cu 7 din 13, după ce numărul acestora a fost crescut artificial pe criterii politice în 2010, a anunţat compania într-un comunicat.Strategia a fost propusă de administratorul judiciar EuroInsol şi a fost aprobată în şedinţa adunării generale extraordinare a acţionarilor din 29 mai.
Astfel, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Târgu Jiu, Buzău, Caransebeş au fost transformate în uzine şi integrate în sucursalele Cluj, Sebeş, Râmnicu Vâlcea, Porţile de Fier, Curtea de Argeş şi Haţeg. A şaptea sucursală este Bistriţa, care a preluat de la SH Buzău centralele Calimăneşti şi Movileni.
Hidroelectrica notează că exista un raport disproporţionat între puterile instalate şi cantităţile de energie ale celor 13 sucursale. Dacă în 1989, când deja erau puse în funcţiune 90% din capacităţile actuale, existau doar nouă sucursale, numărul acestora a ajuns la 13 după reorganizarea din 2010.
Reducerea costurilor
„Faţă de actuala organizare teritorială a Sucursalelor, se constată lipsa unei structuri similare de mentenanţă, în prezent existând opt Filiale Hidroserv care deservesc 13 sucursale. Prin realizarea unei suprapuneri a celor două structuri - de exploatare şi de mentenanţă - se vor optimiza pe de o parte, atât costurile cu personalul cât şi costurile cu transportul personalului de mentenanţă la capacităţile de producţie deservite”, se arată în comunicat.
"Comasarea sucursalelor va conduce la o mai mare competivitate a producătorului de energie, prin reducerea costurilor de exploatare şi va garanta o profitabilitate crescută a societăţii în contextul evoluţiei descrescătoare a preţului megawatt-ului în piaţă, pe fondul creşterii producţiei de energie electrice în România şi a scăderii consumului", potrivit companiei.
Vânzările de sedii vor a