Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a subliniat ieri, la Focşani, rolul şi importanţa cadrelor didactice în societatea românească. El a reamintit experimentul fără precedent la care au fost supuşi dascălii, prin reducerea salariilor, în perioada Guvernului Boc. A fost pentru prima dată când dascălii au suferit o asemenea pierdere, pierdere pe care o vor resimţi cel mai mult la vârsta pensionării, este de părere ministrul. Acesta le-a dat asigurări cadrelor didactice că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-şi onora angajamentele luate.
„Tăierea salariilor a fost un experiment, nu există precedent pentru aşa ceva. Noi nu conştientizăm prin ceea ce am trecut. Guvernul actual a încercat şi a reuşit să recupereze o parte din pierderile suferite de profesori. Dacă aş şti că nu există orizont pentru creşterea salariilor, aş pleca de la Minister. Am convingerea că se va produce acest lucru. Se spune că sindicatele trebuie să lupte cu Ministerul. Eu zic că nu, trebuie să vorbim. Învăţământul este al societăţii, împreună trebuie să luăm decizii”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Salarii minime de 1.600 lei
Profitând de întâlnirea cu ministrul Remus Pricopie, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ i-au reamintit acestuia că angajaţii sistemului educaţional iau salarii mici, nu contează că e debutant sau cu vechime la catedră. Ei au solicitat ministrului să găsească soluţii pentru majorarea salariilor din sistemul educaţional.
În prezent, un profesor debutant câştigă echivalentul a 180 de euro, iar salariul maxim în sistem este de 430 euro. „La nivelul statelor Uniunii Europene, PIB-ul alocat educaţiei este de 5,9%. În România PIB-ul este de 3,2%. Este nevoie de alocarea de fonduri suplimentare. În momentul de faţă, un profesor debutant câştigă 180 de euro, iar cel mai mare salariu este de 430 euro”, a afirmat liderul SLI Vrancea