Tensiunile între administraţia CEO şi sindicate sunt departe de a fi stinse. Dincolo de discuţiile referitoare la concediul fără plată vs. şomaj tehnic, în cazul cărora, deocamdată, nu s-a ajuns la un numitor comun, apare verdictul ITM, legat de diminuarea salariilor TESA, care suflă în pânze sindicatelor.
Capacitatea responsabililor ITM care au stabilit că tăierile de salarii la personalul TESA din CE Oltenia sunt ilegale, în cazurile în care angajaţii nu au semnat actele adiţionale, este de apreciat, în condiţiile în care a fost analizat, pe bune, Codul Muncii şi nu reacţiile administraţiei, sindicatelor sau politicienilor. Şi asta mai ales că-i repune în drepturi pe salariaţi, fie ei şi cei din birouri.
Consider, totuşi, drept cel puţin lipsită de tact declaraţia managerului companiei energetice, cum că mai sunt vreo 300 de persoane care nu au semnat actele adiţionale, dar e sigur că până peste o lună de zile le vor semna aproape toţi. Adică de ce aceştia nu-şi primesc banii înapoi în termenul de o lună stabilit de ITM şi se merge pe ideea că până atunci vor trebui să înţeleagă măsura luată de conducere şi să renunţe practic la dreptul lor conferit de lege? Înţelesesem raţionamentul acestor diminuări salariale în actualul context economico-energetic, însă dacă ITM a stabilit că prevederile legislaţiei muncii interzic modificarea unilaterală a contractelor individuale de muncă, decizia trebuie respectată. Şi mai e un aspect pe care, iniţial, nu l-am luat în seamă: CEO a comunicat în ziua mitingului că (atenţie!) „Drepturile salariale ale personalului TESA cu funcţii de conducere şi de execuţie se modifică în scopul corelării valorilor aceloraşi categorii de activităţi prestate în toate sucursalele CE Oltenia. (…) Această grilă se încadrează în limitele (maxime şi minime) prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Efectele noii grile se transpun, prac