Justiţia egipteană a decis marți că toate organizaţiile non-guvernamentale străine de pe teritoriul ţării trebuie închise. Au fost condamnaţi 43 de angajaţi ai acestor fundaţii şi organizaţii, 15 dintre ei – cetăţeni străini. Doi germani care lucrau pentru Fundaţia Konrad Adenauer au primit cinci, respectiv doi ani de închisoare. Berlinul a reacţionat rapid: ministrul de Externe s-a declarat scandalizat şi l-a convocat pe reprezentantul diplomatic egiptean din Germania.
Primăvara arabă din Egipt a făcut mai mult decât să ducă la căderea regimului lui Hosni Mubarak. Mulţi oameni şi instituţii au avut de suferit în perioada post-revoluţionară, inclusiv 44 de organizaţii non-guvernamentale internaţionale, acuzate de noii lideri egipteni că s-au amestecat în afacerile interne ale ţării.
La finalul lui 2011, adică la opt luni după căderea lui Mubarak, poliţia înarmată a intrat în forţă şi a percheziţionat birourile Fundaţiei Konrad Adenauer din Cairo. Au confiscat documente şi computere şi l-au arestat pe directorul biroului, Andreas Jacobs. Acesta a fost interogat ore în şir. Jacobs şi un alt angajat al organizaţiei au fost atunci eliberaţi contra unei cauţiuni de 500.000 de euro şi au putut părăsi ţara datorită unei ridicări temporare a restricției.
Marți, totul a luat o turnură mult mai dură. Tribunalul din Cairo a condamnat 43 de angajaţi ai acestor ONG-uri, majoritatea egipteni, dar şi 15 cetăţeni străini, după cum relatează Deutsche Welle. Toți au primit pedepse cu închisoarea. Mai mult, tribunalul a ordonat închiderea mai multor ONG-uri, inclusiv a fundaţiei germane. Acuzaţiile cu care se confruntă cei doi sunt absurde, a estimat Hans Gert Pöttering, directorul fundaţiei ce întreţine legături strânse cu CDU, partidul la guvernare în Germania. “Fundaţia Konrad Adenauer şi-a desfăşurat activitatea din Egipt la fel cum a făcut-o în ultimii 30