Autor: Sorin Breazu Gravidele din Finlanda primesc, de 75 de ani, o cutie de carton din partea statului. Este un set pentru tinerele mame, care cuprinde haine, cearceafuri şi jucării, putând fi folosit şi ca pat.
Specialiştii sunt de părere că este principalul motiv pentru care Finlanda are una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă. Tradiţia datează din anii ’30 şi îşi doreşte să ofere copiilor din Finlanda, indiferent de statutul social, un start egal în viaţă.
Pachetul de maternitate, un dar din partea Guvernului, este oferit tuturor gravidelor. Conţine câteva hăinuţe, un sac de dormit, produse pentru îmbăierea micuţului, scutece şi o mică saltea. Cutia devine, de multe ori, primul pătuţ al copiilor, indiferent de cât de bogaţi sunt părinţii. Mamele au de ales între cutie şi o sumă de 140 de euro. Peste 95% dintre ele aleg cutia.
“Legislaţia finlandeză le cere viitoarelor mame, înainte de a primi cutia, să viziteze un doctor la clinica pre-natală în a patra lună de sarcină”, a spus Heidi Liesivesi, care lucrează la Kela – Instituţia care se ocupă cu Asigurarea Socială în Finalda, pentru BBC.
Cutia oferă toate cele necesare micuţilor în primele zile de viaţă. În urmă cu 70 de ani, Finlanda era o ţară săracă, iar mortalitatea infantilă era ridicată, 65 din 1.000 de copii pierzându-şi viaţa în primele zile ale vieţii. Cifrele s-au îmbunătăţit rapid în deceniile care au urmat.
La început, cutia nu conţine haine, ci material textil, deoarece în acele vremuri femeile erau obişnuite să croaiscă singure îmbrăcămintea micuţilor. Acest lucru a fost schimbat în anii ’60. În 1968, şi-a făcut apariţia şi sacul de dormit, iar anul următor au fost introduse scutecele de unică folosinţă. La începutul noului mileniu, acest lucru a fost schimbat din motive de protecţie a mediului, iar femeile din Finlanda primesc scutece reutilizabile