Societatea care asigură furnizarea apei potabile în municipiul Suceava, dar şi în întregul judeţ, ACET, este la un pas de blocaj financiar. Conducerea Primăriei Suceava a tras ieri un semnal de alarmă în această privinţă, solicitând conducerilor asociaţiilor de proprietari să facă eforturi pentru a achita cât mai mult din restanţele pe care le au către acest furnizor.
„Toată iarna am tras tare ca oamenii să plătească căldura pe care o consumau, pentru ca oraşul să aibă căldură. Numai că nici situaţia de la ACET nu e deloc bună”, a spus viceprimarul Ovidiu Doroftei, care i-a dat cuvântul directoruluicomercial al societăţii, Bogdan Cristache, pentru a detalia situaţia.
Astfel, la nivelul lunii mai 2013, datoriile populaţiei municipiului către ACET depăşesc 16 miliarde de lei vechi, o sumă imensă, care, la preţurile actuale, reprezintă echivalentul unui consum de 33.000 de metri cubi de apă.
Situaţia ACET este agravată şi de datoriile foarte mari pe care le are Termica către ei, în contul apei utilizate pentru a asigura sucevenilor căldură şi apă caldă – peste 110 miliarde de lei vechi.
În aceste condiţii, ACET, care a recurs la debranşarea unor asociaţii cu datorii la finele săptămânii trecute, e decisă să ia această măsură şi la alte asociaţii unde încasările lasă mult de dorit, mai ales că măsurile restrictive s-au dovedit eficiente.
„Am reluat furnizarea apei la cele două asociaţii de proprietari (47 şi 36 ANL) în care au fost debranşate de la apă potabilă o serie de blocuri, deoarece au achitat o bună parte din sumele restante şi au venit şi cu hârtii prin care demonstrează clar că vor trece la executarea silită a unor mari datornici”, a spus Bogdan Cristache, directorul comercial al ACET.
La datoria de peste 16 miliarde de lei vechi se va adăuga curând şi factura lunii mai, încât, dacă nu va creşte volumul încasărilor, situaţia r