Europa a fost deschizatoare de drumuri in tehnologia telefoniei mobile, in urma cu 15 ani, insa, in prezent, ramane cu mult in urma in privinta retelelor 4G/LTE, care ofera viteze superioare de transfer al datelor, potrivit analistilor.
Statele Unite si Asia au intrecut deja batranul continent in tehnologia 4G, care da posibilitatea utilizatorilor sa navigheze la viteze foarte mari pe Internet de pe smartphone-uri, tablete sau computere, relateaza Wall Street Journal.
Operatorii de telefonie mobila din Europa dau vina pe economia slaba si reglementarile prea aspre in domeniu pentru lipsa investitiilor majore in retele, in ultimii ani, desi guvernele sustin licitatii pentru alocarea lungimilor de unda 4G.
Potrivit analistilor, investitiile in retelele 4G sunt esentiale pentru ca economia europeana sa ramana competitiva la nivel mondial, ajuntand si operatorii sa recupereze din pierderile provocate de efectuarea unui numar mai mic de apeluri telefonice.
Un raport recent al Asociatiei GSM arata ca 19 la suta din conexiunile din SUA vor fi pe retele LTE, pana la sfarsitul anului, in comparatie cu numai 2% in Uniunea Europeana. De asemenea, vitezele oferite in Statele Unite sunt cu 75% mai mari decat media europeana.
La sfarsitul anului trecut, in SUA existau 31 de utilizatori LTE, iar in Coreea de Sud, 16 milioane, in timp ce, in Germania, erau 570.000 de utilizatori 4G, iar in Marea Britanie 41.000, conform firmei de cercetare IDATE.
Operatorii sustin ca ar investi mai mult, daca autoritatile de reglementare le-ar permite sa fuzioneze, impartind, astfel, costurile construirii unor astfel de retele. Pe de alta parte, autoritatile antitrust din Europa spun ca protejeaza climatul concurential, pastrand, astfel, preturile scazute pentru consumatori.
Ratele de penetrare a Internetului de mare