Asociaţia Română pentru Energie Eoliană argumentează că românii vor fi nevoiţi să plătească sute de milioane de euro pentru a plăti daunele stabilite în justiţie
Decizia Guvernului de a amâna acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în energie regenerabilă a stârnit ieri ample reacţii din partea acestora. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a apreciat ieri că modificarea prin OUG a legislaţiei privind energia prin care s-a amânat acordarea de certificate verzi este ilegală, contribuabilii putând fi nevoiţi să plătească daune de sute de milioane de euro dacă statul va pierde litigii. "Trebuie precizat că modificarea legislaţiei care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-un OUG, prin urmare ordonanţa aprobată în cadrul şedinţei săptămânale de guvern din data de 4 iunie ar putea fi ilegală, încălcând totodată directive europene din domeniu. Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa instituţiilor europene şi ale statului român competente pentru a clarifica acest aspect. În funcţie de propriile raţiuni de business, vor decide individual, dacă vor iniţia procese împotriva statului român în instanţele internaţionale", se arată în comunicatul asociaţiei.
Executivul a decis marţi, printr-o ordonanţă de urgenţă, ca din 1 iulie să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene. Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Guvernul "nu a ţinut cont de nicio sugestie a industriei"
Potrivit RWEA, în urma acestei decizii investitorii în proiectele eoliene pot pierde